Home

Nieuws

Beeld

Video

Muziek

Links

this page in English

 

Nieuwsarchief van André Kamer Vormgeving

Recent
nieuws

Archief


15 Mei 2009:

De nieuwe bandfoto van Longshanks

Op zondag 26 april j.l. is op diverse locaties in Amersfoort een fotosessie gehouden om een wat meer recente bandfoto te maken, ter opvolging van de bekende foto uit 1988. De fotograaf was dezelfde als destijds: Rijk-Willem Schmelter. De band en fotograaf waren unaniem over de beste foto uit de sessie. Deze foto is genomen op de Monnikendam

 


31 December 2003:

Don Lawrence overleden

Op 29 december is de Britse striptekenaar Don Lawrence, 75 jaar oud, in een ziekenhuis bij zijn woonplaats Jevington in East Sussex overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was in Nederland vooral bekend van de series "Storm" en "Trigië".

Don werd als Donald Southam Lawrence geboren in de Londense buitenwijk East Sheen op 17 november 1928. Tegen het einde van de kunstacademie kwam hij er achter dat hij liever striptekenaar wilde worden. Hij verliet de academie zonder diploma en ging aan de slag bij de Gower Street Studio's van Mick Anglo. Daar tekende hij samen met Norman Light en Dennis Gifford de sciencefiction strip "Marvelman". Van 1954 tot 1958 tekende hij "Davy Crocket", "Daniel Boone" en was hij verantwoordelijk voor de spin-off "Marvelman Family".

In 1958 stapte hij over naar Amalgameted Press waar hij voornamelijk western strips tekende. Zijn bekendste serie uit die tijd is "Wells Fargo". Ook was hij betrokken bij diverse projecten, waaronder "Olac the Gladiator" en "Erik the Viking". Verder tekende hij series als "Thunderbirds" en "Fireball XL5".

Zijn ster begon echter pas echt te rijzen toen hij ging samenwerken met tekstschrijver Mike Butterworth.
Van 1965 tot 1976 maakten zij in totaal 46 albums van de serie "The Rise and Fall of the Trigan Empire", die in Nederland als "De opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië" werd gepubliceerd in het striptijdschrift "Sjors" (later de "Eppo").

Toen hij in 1976 de internationale populariteit van "Trigië" ook financieel vertaald wilde zien, voelde zijn uitgever daar niets voor. Don had toen de handen vrij om aan een nieuw project te beginnen, hij tekende een contract bij de Nederlandse uitgeverij Oberon (vanaf 1990 Big Balloon) en startte in de "Eppo" met de serie "Storm". Eerst werkte hij daarbij samen met Philip Dunn als tekstschrijver, later met Dick Matena, Kevin Gosnell en vooral Martin Lodewijk, ook bekend van de serie "Agent 327". Van de serie zijn 22 albums uitgebracht.

Vanwege een mislukte staaroperatie moest Don zijn laatste boek "De Armageddon Reiziger" voltooien met de assistentie van Liam MacCormack-Sharp.
Volgens Big Balloon zijn er alleen al in het Nederlandse taalgebied meer dan drie miljoen albums van Lawrence verkocht. In 1994 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Stripschapprijs en in 2003 kwam de grootste blijk van waardering: op zijn 75ste verjaardag werd Don geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Helaas heeft Don de oorkonde nooit kunnen zien, omdat die zou worden uitgereikt tijdens een presentatie in april 2004.

 

Don aan het werk in zijn 'atelier' boven de garage, bezig met pagina 47 uit "De Doder van Eriban" (zat. 21 juli 1984). Meer foto's van het bezoek dat André aan Don bracht op deze pagina